Dyrkning under glas giver et beskyttet miljø, ideelt til opdræt af frøplanter, overvintre møreplanter, dyrkning af afgrøder som tomater eller endda dyrkning af planter, der har brug for beskyttelse året rundt. Drivhuse tillader gartneren at forlænge vækstsæsonen, så planter tidligere og giver det ideelle sted til rodfæstning af stiklinger.

Hvor man skal placere et drivhus

Ideelt set bør drivhuse placeres, hvor de kan modtage uafbrudt sol hele dagen. Sørg for screening eller husly mod kolde nordlige eller østlige vinde, som kan holde temperaturerne lave i foråret og bremse væksten af ​​frøplanter og unge planter.

En øst-vestorientering vil let forlænge lydniveauer om vinteren. En nord-syd orientering er velegnet til sommerafgrøder som tomater, hvor begge sider får flere timers sol fra øst og vest. Med denne orientering vil ende tømmerne reducere mængden af ​​sol, der når huset i den varmeste middagstid. Bestem, hvornår du planlægger at bruge dit drivhus mest, og orienter det i overensstemmelse hermed, hvis du kan.

Se de bedste drivhuse du kan vælge imellem

Aluminium er normalt det valgte materiale til et drivhus, hvad enten det er i naturligt metal eller med en malet finish. En farvet ramme passer måske bedre ind i haven, især hvis strukturen kan ses hjemmefra. Aluminium behøver ingen vedligeholdelse, og ruderne er tynde og støber lidt skygge.

Træ er et attraktivt, traditionelt byggemateriale og passer bedre til nogle haveformater. Det kræver imidlertid periodisk vedligeholdelse, medmindre du specificerer dyrere og lavere vedligeholdelse af cedertræ. Trærammer har en tendens til at være bulkere end aluminium og kan kaste overdreven skygge inde i drivhuset.

Form og størrelse

Jo højere et drivhus er ved tagskytten, jo bedre er lysoverførslen, og derfor er bredere udvalg af planter, der kan dyrkes. Takfoten skal være mindst 1,5 m høj og ideelt 1,8 m (6 fod) eller mere.

Ryggen skal være mindst 60 cm over taghagen for at give en dør, der giver let adgang, tilstrækkelig hældning til at kaste regn og til at fremme tab af overskydende varme.

Se de forskellige muligheder for at få et godt drivhus

Glasning til jordoverfladen giver størst fleksibilitet, men halvvæggen ved brug af murværk eller træ vil reducere varmetabet.

Kuppler og andre ulige-formede drivhuse kan vise sig at være sværere at styre, især når man prøver at ventilere effektivt, og de har en tendens til at være dyrere end den traditionelle form.

Ventilation

Det er vigtigt at sikre, at et drivhus har tilstrækkelig ventilation. Taghullerne er de mest nyttige, og bør ideelt set være på begge sider af ryggen og svarer til 15-20 procent af gulvarealet. Sideventiler kan ikke erstatte tagventilation, og selvom lufthullede ventilationsåbninger tillader regulering af luftstrømmen, er de svære at trækbeskytte om vinteren.

Automatiske åbnere, der åbner eller lukker som svar på drivhustemperaturer, er nyttige, men reagerer langsomt og skal suppleres med manuel kontrol, f.eks. Åbning af nogle vinduer og døren hver morgen. Motoriserede ventilationsåbninger aktiveret af følsomme varmesensorer er mere effektive, men kan være for dyre til hjemmebrug.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *